Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Peyzaj Mimarlığı

Peyzaj Mimarlığı

Peyzaj mimarlığı, ekoloji, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceleyen, insan ve fiziksel çevresini, doğal ve kültürel kaynakları, koruma ve yönetme temelinde uzlaştırıcı, sanatı, bilimi, mühendisliği ve teknolojiyi kombine eden alan planlaması, tasarımı ve yönetimi ile uğraşan meslek disiplinidir.

ASLA‘nın (Amerika Peyzaj Mimarlığı Topluluğu) tanımına göre, peyzaj mimarlığı; “Doğal ve kültürel kaynakları koruma ve yönetme temelinde, kültürel ve bilimsel birikimin (oluşturulacak fiziksel çevrenin işlevsel ve yaşam kalitesini artırma yönünde) yeryüzünde uygulanması kapsamında, doğal ve kültürel elamanların düzenlenmesi, arazinin planlanması, tasarlanması ve yönetimi sanatıdır”.

Peyzaj Mimarlığı, biyolojik temele dayalı alan kullanım ilkelerini ortaya koyan yararlı, işlevsel ve güzel bir çevre yaratma yani dış mekan yaratma sanatıdır. Bu bakımdan, Peyzaj Mimarlığı’nın sadece peyzajın fiziki potansiyelini değil aynı zamanda insanların, psikolojik ve fizyolojik durumlarını da değerlendirmelidir. Bunun yanı sıra diğer dış mekan tasarım veya planlaması ile ilgili disiplinler arasında, tüm peyzajın devamlılığı yönünden bağlayıcı ve koordineyi sağlayan bir işleve sahiptir. Gerek doğal peyzajın korunması ve sürdürülmesinde, gerekse kentsel ve kırsal peyzajın işlevsel, estetik ve sağlıklı bir şekilde planlanmasında Peyzaj Mimarlığı disiplinine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Doğayı saygılı bir biçimde kullanmak, korumak ve bozunuma uğrayan noktaları yarının kuşakları için onarmak bu mesleğin ruhunu teşkil etmektedir.

Peyzaj Mimarlığı geniş konu ve ölçekleri kapsayan çalışma alanı nedeniyle diğer planlama ve tasarım mesleklerinin çalışmalarıyla karşılıklı etkileşim halindedir. Buradaki etkileşim uygulamaya dönüştürülerek ortak bir üretim süreci oluşturulmalıdır. Bu ortak üretim sürecinde Peyzaj Mimarlığı; sosyal bilimler ve doğa bilimleri, sanat ve bilim, toplum ve doğa konularını birleştiren köprü konumundadır. Bu bakımdan düzenlemekle görevli olduğu mekan birimi, bir evin teras, balkon, avlu veya bahçesi gibi en küçük ölçekten başlayarak, havza ve bölge, arazi planlaması gibi büyük ölçekli alanlara kadar genişlemektedir. Bu görevini yerine getirebilmesi için ilgili diğer mesleklerin çalışma sistemini, terminolojisini ve üretim süreçlerini de anlamayı gerektirmektedir. Bu nedenle çalışmalarının diğer mekan düzenleyici disiplinlerle sıkı bir ilişki halinde olması gerekmektedir. Bunlar, mimarlık, şehircilik, bölge plancılığı, ekoloji, botanik, jeoloji, toprak, coğrafya, hortikültür, ormancılık, ziraat, güzel sanat dalları, sosyoloji gibi disiplinlerdir.

Peyzaj Mimarları Nerede Eğitim Alırlar?

Peyzaj mimarlığı nedir denildiğinde ilk akla gelen muhteşem ve cenneti andıran parkları ve bahçeleri tasarlayan hayal güçleri son derece gelişmiş insanlar akla gelmektedir. Bu bölümde okuyup iş bulabilmek için klasik düşünce sisteminin tamamen dışına çıkarak yenilikçi bir tarz belirlemeniz gerekmektedir. Bu bölümün öğrencileri aldıkları birçok ders ile üniversitelerinden tam donanımlı bir şekilde mezun olmaktadırlar. Birçok alanda eğitim alan öğrenciler tasarım yapma, yeni fikirler üretme ve problem çözme becerilerinin arttırılması ile ilgili eğitimler de almaktadırlar.

Bu bölümün amacı çevreyi güzelleştirerek insanlara daha güzel ve ferah yaşam alanları sunmaktır. Gelişen şehir hayatı ve binaların çoğalması ile çocuklar için daralan oyun alanları nedeniyle şehir hayatı nefes alınamaz bir hale geldiği için bu bölüme son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Büyük şehirlerin ortasında son derece doğal park alanları yaratarak çocukların oyun alanlarını çoğaltan ve şehri güzelleştiren tasarımlar sunarak şehir hayatını biraz daha hafifletmeye çalışmak gibi çok güzel amaçları bulunmaktadır.